Tots voldríem que les tasques de les Agrupacions de Defensa Forestal es centressin exclusivament a la prevenció. Malauradament les circumstàncies climàtiques i les característiques dels notres boscos fan que la lluita contra el foc sigui cosa de tots i que haguem d'estar a l'expectativa en tot moment fent pinya tots plegats.


Gràcies també als ajuts i actuacions de l'administració, cada cop s'estan fent més tasques de prevenció, tant de vigilància com d'actuació al bosc. Tant de bo que algún dia la gestió del bosc superi el risc d'incendi, de moment costa d'imaginar.


Com a critèri, en temporades de baix risc, ens dediquem a la gestió de la prevenció, o sigui a les tasques d'arranjament de camins, desbroçades, reparació i manteniment del material d'extinció, així com de nova adquisició, peró molt especialment a la creació de punts d'aigua aptes per a helicòpter. Tenim un inventàri de cada punt d'aigua que s'ha creat específicament per a l'extinció d'incèndis on, a part de descriure la situació i l'estat també s'incorpora un responsable de cada dipòsit o bassa, que serà la persona de contacte que informarà de qualsevol anomalia.


Des de fa anys també promocionem l'autoprotecció de les masies incentivant la compra d'equips autònoms de pressió, regalant dues mànegues i una llança per cada adquisició.


Quan s'acosta l'estiu la nostra tasca es centra en aglutinar tot el personal voluntari que forma part de la nostra ADF (estem parlant de més de 400 persones), per aconseguir actuar de manera organitzada en cas d'incendi, juntament amb els socis propietàris que són els que posen els mitjans mecànics per a arrossegar les cubes. Periòdicament realitzem cursets teòrics, promoguts per la Diputació de Barcelona, de com actuar davant d'un incendi. També a nivell local fem simulacres per familiaritzar-nos amb l'estesa i recollida de mànegues, funcionament d'emissores i resta de material.


A final de maig acostumem a organitzar una ruta per a conèixer camins d'àmplies zones dels municipis que formen la nostra ADF, és una trobada social que ja s'ha fet molt popular. En aquest aconteixament hi solen participar de 150 a 200 persones.